Pallkrageväxthuset Njord från Gjordnära

(OBS! Inget samarbete)

Himmel vilken komplicerad hopsättning!
Jag har ändå ”svart bälte” i IKEA-möbelhopsättning och borde ha klarat det galant, men det var svårt. Det upptäckte jag redan förra året, så skapelsen blev liggande icke hopsatt över vintern.

Mini-växthus kallar man det på Gjordnära.

Jag trodde att jag beställt en ställning med insektsnät som jag skulle ha till 3 pallkragar med bl.a. broccoli. Hur jag kunde få för mig det undrade jag, men det såg faktiskt ut så på bilden. Det gäller att läsa!! Det finns insektsnät att köpa separat för 71 kronor/m.

Nu står det 3 x 2 pallkragar (gåva av kära väninnan I) med den färdigmonterade odlingstunneln, eller växthuset om man så vill, på sin plats på Evatorp. Pallkragarna ska förstås målas svarta så de matchar övriga pallkragar i Köksträdgården. Lite puts av plastduken återstår.

20190513_143747

Så här gick det till, steg för steg:

3 bågar (skarvade plaströr) sattes fast med 2 x 6 specialanordningar (U-klammer). Varje anordning sattes fast med två skruvar + muttrar = 24 fästen. Det här blir VÄÄLDIGT stadigt, tänkte jag!

I nästa steg skulle en tvärslå (trä) sättas fast i mittenbågen och 4 andra tvärslåar (trä) skulle sättas fast mellan bågarna längs med långsidan av arrangemanget. Hur den sinnrika anordning för detta ändamål skulle användas, tog det ett tag för mig att komma underfund med, men till slut fattade jag hur jag skulle göra.

Ibland skulle man vilja ha 4 händer.

Det såg väldigt snett och vint ut, men jag tröstade mig med att det skulle nog rätta till sig till slut, när plasten kommer på.

Innan jag fortsatte med att sätta på plasten bottnade jag pallkragarna med tidningar (och diverse papper), ett ganska tjockt lager småkvistar, hästskit och på toppen planterings-jord.

20190416_145828

20190416_150809

I nästa moment skulle alltså plasten på. Man skulle börja med den plastduk som skulle sättas på gavlarna. Klipp itu och fäst stod det i beskrivningen. Jaha, det verkade ju inte vara så svårt. Men de klämmor som skulle klämma fast plasten på rören med var stenhårda. Med en liten linneduk mellan plast och klämma, så gick det mycket bättre.

Sen kom jag till nästa moment, att fästa den andra plastduken på långsidorna, så att det ska gå att rulla upp varje sida för sig när man ska odla, vattna och skörda. Det blev samma kamp med de klämmorna där, men då hade jag lärt mig hur jag skulle göra för att spara fingrarna.

Som upprullnings-anordning fungerar två långa plaströr. Plastduken fästes mot plaströret med samma sorts stenhård KLÄMMOR där också. För att långväggarna ska stanna i läge när de är nedrullade, spänner man fast med spännband och spänne. Ett spänne och spännband håller också långsidorna uppe när man ska så, plantera, vattna och rensa i växthuset/odlingstunneln.

20190513_125652

Som avslutning på jobbet planterade jag den första kronärtskockan i mittenpallkragen. Det är inte slut på frostnätterna än, så jag vågade bara experimentera med en planta,

Jag måste erkänna att jag känner mig oerhört stolt över att jag har fått ihop det här mini-växthuset/mini-odlingstunneln alldeles själv.
signatur2019a

 

 

 

Detta inlägg publicerades i Köksträdgården och märktes , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Pallkrageväxthuset Njord från Gjordnära

  1. Pingback: Det ska bli skönt när alla plantor och annan växtlighet kan flytta utomhus |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s