Linberedning #1kvmlin2021

Sådd, växt, ryckning och torkning av linodlingen 2021 är avklarad.

När linet är ryckt och torkat kommer nästa steg; tröskning, för att ta tillvara linfröerna. Jag tröskar mitt lin i ett örngott med en kavel.

Jag sticker in ett knippe lin i örngottet och kavlar utanpå så att frökapslarna lossnar och krossas och fröerna kommer ut. Det blir en massa boss också, men det blåser lätt bort och kvar ligger de vackra och brun-guld-glänsande fröerna. Jag fick ihop nästan 200 g frön. Då är det frön från förra årets linodling och två påsar linfrön från i år. Ganska skaplig utdelning om jag får säga det själv.
Efter ryckning, torkning och tröskning kommer rötning.
Nu ligger mitt lin på rötning. En del ligger direkt på gräsmattan och en del ligger i en pallkrage. Vi får se vad som är bäst!! För att linet inte ska blåsa bort eller att fåglarna ska ”få smak” på byggmaterialet ligger det armeringsmattor på, för säkerhets skull.

Resterande moment (bråkning, skäktning och häckling) måste jag ha hjälp med, precis som förra året, eftersom jag inte har några redskap för de momenten. Se de återstående momenten från förra året här. Jag ser fram mot de träffar som ordnas av Västra Götalands Region där man får tillgång till alla redskap och kunniga människor som kan hjälpa en, om man vill.

sign21

Detta inlägg publicerades i Ekosofi, Förädling och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s