Plantering på hösten – Bärbuskar

(Om)Plantering av bärbuskar fortsätter denna varma höst. Det är bäst att passa på, snart är det väl slut på den fina hösten och vintern slår till. Det har regnat några dagar, så det är väldigt lätt att gräva i den sandiga jorden, bara man kommer igenom grässvålen och grästuvorna.

Visst ser man att det är här den långa raden av bärbuskar ska stå?
IMG_3954Ända uppifrån granen i förgrunden och ner till caporten ska bärbuskraden växa fram.
Jag började att gräva uppifrån granen. Himmel vilka rötter jag fick gräva upp och kapa!!
IMG_3959.JPGFörst flyttades några stackars buskar jag hittat på den södra, skuggiga, delen av trädgården. Jag tror det är krusbär (två buskar är iaf taggiga) och vinbär, men bladen har hunnit ramla av så jag vet inte säkert. Det blir spännande att se i vår.

Sen kom turen till de bärbuskar jag hämtat från Gården; gojibär, vita vinbär, chokladkörsbär, fler krusbär och svarta vinbär.

Så nu står fyra krusbärsbuskar, en vitvinbärsbuske, en gojibärsbuske och två svartvinbärsbuskar på en (ganska) prydlig rad med bärbuskstöd provisoriskt nedslagna i jorden, som stöd. Chokladkörsbärsbusken står tillsammans med blodfläderbusken lite vid sidan omIMG_3961.JPGDet ser lite hipp-som-happ ut än så länge. Detta är en ”prövning” för mig ska ni veta. Jag som vill att allt ska stå på linje och att det ska vara räta vinklar (helst) överallt. Till våren får det bli bättre ordning och rättning i ledet ;). Kanterna måste fixas också!
Högarna med grästuvor, som jag grävt bort, ska få ligga där till i vår.  Då ska den jord jag kan skaka loss från dem, få återgå till bärbuskraden. Tills dess täcker jag med löv och annat jag kan kratta ihop från tomten. Bärbuskstöden är från Hasselfors och Plantagen.

Längst ner i bild står 5 plantor hösthallon (3 sorter), i en illorange kasse, och väntar på att bli planterade. Däremellan ska det bli sommarhallon. Ytterligare vinbär kommer att planteras i ytterområdet och bilda inramning till den här delen av köksträdgården.

Förhoppningsvis kan bärbuskarna och de träd som finns på tomten samsas om vatten och näring. Jag har nämligen ingen större lust att kapa ner de gamla träden. Vissa har säkert hittat sin plats för kanske 40-50 år sen och vill nog gärna stå kvar ett tag till. Nu på hösten är det ju inga löv på träden, så dels vet jag inte vilka sorter det är (förutom en björk som tom jag känner igen på barken) och dels så vet jag inte hur mycket de skuggar på sommaren.

Planen är att det ska kompletteras med fruktträd på det här området. Drömmen är äpple, päron, plommon, körsbär, persika och aprikos. Vindruvor och björnbär står också på ”Önskelistan”. Några drömmar är inte så svåra att infria, medan andra kanske får vara fagra drömmar lite till. Persika och aprikos kan jag se framför mig spaljerade mot växthuset. Men då måste jag se till att det byggs ett växthus först! Ner mot car-porten har jag spanat in ett bra läge för ett växthus. Björnbären kan få klänga på en av väggarna på car-porten och vindruvorna kan få klänga på altanräcket, om de vill.

Är jordfräs ett önskvärt redskap när det gäller att krossa grästuvor? Svar: JA.

sign2

Detta inlägg publicerades i Frukt & Bär, Köksträdgården och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Plantering på hösten – Bärbuskar

 1. Jag tycker hela du går fram som en jordfräs! Undrar hur det sett ut om du hade mätt omkretsen på bicepsen innan du började gräva på Evatorp och nu 🙂
  Blir nog ypperligt med alla bärbuskar på fin rad. Det låter helt enkelt alldels ljuvligt med alla dessa bär. Färdiga mellanmål dirket från buskarna under hela sommaren att se fram emot.
  De där torvorna och jordfräs… Du har inte funderat på att helt enklet lägga torvorna upp och ner som grunden till en odlingslimpa… bara en idé…
  Allt gott
  Anette

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s