Rankspenat

Jag har fått frön till rankspenat från en medlem i SESAM.

Jag har sagt det förr, men jag säger det igen; trädgårdsintresserade människor är ymcket generösa. De delar hjärtinnerligt med sig av frön, plantor, kunskap och erfarenhet. Bilderna på bloggar, Instagram och Facebook (och många fler ställen) är så skickligt fotade, att man nästan tror att alla är proffs. Texterna kommer oftast inte långt efter.

Sesam2
SESAMS hemsida kan man läsa:
Föreningen Sesam är en ideell förening som verkar för att bevara den mångfald som finns bland köksträdgårdens och åkerns växter genom att medlemmarna fröodlar. Vi vänder oss i första hand till hängivna odlare som är nyfikna på ovanliga eller gamla köksväxtsorter och andra nyttoväxter. Egen fröodling är ett säkert sätt att bevara gamla favoritsorter även om de försvinner ur handeln. Föreningens arbete sker dels genom vad varje medlem fröodlar men också genom en organiserad uppförökning.

Jag är med i denna förening som en total, men läraktig, nybörjare. Varje år så får medlemmarna beställa frön, lökar och annat av varandra. Vilken lycka! Jag har skickat i väg några beställningar och häromveckan kom det frön till rankspenat från en av medlemmarna.

runåbergsrankspenat1 Bild från Runåbergs fröer.
Runbergs Fröer har fröer till rankspenat (tyvärr slut just nu) och skriver så här på sin hemsida:
Rankspenat
Hablitzia thamnoides
Rankspenaten tillhör samma familj som spenat och mangold, Amarantväxterna, tidigare Målleväxterna, men är till skillnad från dem flerårig och klängande. Den växer vild i Kaukasus och kom till Sverige på 1800-talet och används både till mat och som prydnadsväxt.
Den trivs bäst i en fukthållande och näringsrik jord i sol eller halvskugga, där den kan bil både 3 och 4 meter hög om den inte beskärs.
Rankspenaten är en tacksam och lättodlad perenn som är härdig i större delen av landet och som snällt, tidigt på våren, ger ett överflöd av spenatlika blad och toppskott till soppor, grytor, fräs etc. Så snart sommaren kommer på allvar, förlorar den sin fräschhet och börjar blomma med små grönvita blommor.
SÅDD: De små, blänkande svarta fröna är ibland tröga att gro. Helst ska de sås ytligt på hösten. Men även en mycket tidig sådd utomhus på våren eller stratifiering (köldbehandling) i kylen några veckor, kan lyckas. Den lilla plantan växer sakta det första året. Men ha tålamod. Redan nästa år är den en planta som kan täcka flera kvadratmeter och måste ha något att klättra på. Det går också att föröka den med försiktig delning av rotskott.

runåbergsrankspenat2 Bild från Runåbergs fröer.

Fröerna planterade jag i två krukor med såjord och krukorna står just nu uppe på min iskalla vind här i Stockholm. Det är en stratifiering som den gillar, hoppas jag. Framemot maj ska jag väl kunna plantera ut plantorna i en av pallkragarna och sen se fram mot att det om några år ser ut som bilden ovan någon stans på Evatorp.

Tusen tack till medlemmen i Sesam som så generöst delade med sig av sina rankspenatfrön!
sign2

Detta inlägg publicerades i Köksträdgården, Perenner och märktes . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Rankspenat

 1. Laila skriver:

  Instämmer! Trädgårdsfolket är verkligen en art för sig!
  Om du får några fröer över av den där rankspenaten tar jag gärna emot!
  Hoppas du kryst på dig vid det här laget! Vi ses snart hoppas jag!
  Kram

  Gillad av 1 person

 2. Pernilla Hansson skriver:

  Hej!
  Jag är nyfiken på hur det gick för din Rankspenat. Fick du fart på den? 🙂

  Har frön som jag ska plantera här i det närmare.

  Hälsningar Pernilla Hansson

  Gillad av 1 person

  • Eva Linnea skriver:

   Första året växte det jättefint i 2 pallkragar. Andra året började det bra, men i en av pallkragarna vissnade rankspenaten och dog. Nu väntar jag med spänning på hur det ska gå odlingssäsong 2018.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s