Ny månad och ny månadsbild.
Nu händer det massor, nästan varje timme, känns det som. Det har regnat lite lagom under juni och det har varit varmt & gott, så det växer så det knakar i mina pallkragar i köksträdgården. Mycket har blivit sått och planterat väldigt sent, men jag hoppas det jämnar ut sig framemot skördetid.
Kåltältet
Nu är det fullt i Kåltältet. Jag har fyllt ut med vitkåls-, kålrots- & blomkålsplantor från handelsträdgården i Rättvik och dessutom fick ruccola-plantorna plats under tältduken.
Så nu trängs (perenn) ruccola/sandsenap, fänkål, broccoli, Pak Choi, vitkål, blomkål, kålrot och grönkål under böjda elrör, satta innanför pallkragekanterna, och IKEA´s Lill-gardiner, fästa med klädnypor, som är min kåltältskonstruktion i år.
Morötter
Det gror både sommar och vintermorötter i de 3 dubbla pallkragarna. Morotsplantorna från Tyskland (högra bilden) är det spännande att följa. Det var ju diverse morotssorter i plastbyttan, så det ska bli intressant att kunna ha morotsavsmakning och kunna jämföra om det är olika smaker eller om alla smakar likadant.
Palsternacka
Palsternacksfröna har grott väldigt ojämnt, men några palsternackor ska jag nog kunna skörda längre fram i höst.
Rödbetor
Rödbetorna har också grott väldigt ojämnt, men samma sak där, några rödbetor ska jag nog få till hösten.
Rabarber
Rabarbern är slutskördad och ligger i frysen i småbitar, för att bli pajer så småningom.
Jag vet inte om man behöver vara försiktig med att skörda rabarbern så här första året efter flytt, men jag tog det säkra före det osäkra och lämnade ganska många stänglar kvar. Rabarberblommor är vackra, tycker jag, så jag hoppas att någon av plantorna går i blom.
Potatis
Potatisen kom väldigt sent i jorden, men båda sorterna har grott och växt upp helt fantastiskt. Nu väntar jag på blomningen.
Ärter & bönor
3 pallkragar innehåller 2 sorters sockerärtor och någon (tysk) böna, som jag inte vet vad den heter på svenska. Buschbohnen, vad kan det vara på svenska? Något med dvärg har jag lyckats hitta. Purpurböna, låg, brytböna-gr., står det på Impectas hemsida. Det är spännande att köpa frö i Tyskland och inte riktigt veta vad det är man köper.
Rankspenat
Mina frön från 2 olika SESAM-medlemmar har grott nästan allihop, så jag har till och med skänkt bort några plantor. Enligt ”hörsägen” kan det gå väldigt långsamt i början, men sen sätter rankspenaten full fart och kan växa flera meter. Det hoppas jag på!
Jätteverbena, Lavendel & Salvia
En av blomsorterna som står i köksträdgården är den läckra Jätteverbenan, som jag i år köpt från KLOSTRA. Där börjar man ana blomning. Det är så mäktigt med de lila blommorna som svävar långt över allt annat som växer.
Den har gott sällskap av den vita, den lila/blå lavendeln och salvian som också har börjat blomma.
Kronärtskocka
Kronärtskocksplantorna från KLOSTRA verkar trivas, men har inte visat några ”knoppar” än.
Jordärtskocka
Vilken växtkraft det är i knölarna jag fick av en SESAM-medlem!
Jordgubbar
Några jordgubbar ska jag nog får smaka, men någon storskörd blir det inte i år. Men nästa år, då ska jag ha jordgubbar till midsommar, hoppas jag.
Majs
Majsen tar god tid på sig. Jag har petat ner fler majskorn direkt i jorden, utan förodling, men det verka inte hända så mycket med dem.
Syrenbersån
Syrenbersån är numera nedklippt till ca 2 m höjd. Nu väntar jag på att syrenerna ska bli tätare och finare ända ner till marken, men framförallt vill jag att syrenerna ska var lika höga runt om hela bersån. Det var de inte innan.
Det var månadens (längsta?) inlägg med en sammanfattning om vad som hänt i Köksträdgården under juni månad.
Ha det gott!
Så här såg det ut i början av juni:
Vilka härliga bilder! Jag älskar vyn med alla lådorna och din stuga i bakgrunden. Du kommer att ha mycket gott i förråd och frys när vintern kommer.
Ha det fint
/Anette
GillaGillad av 1 person
Oj vad det händer grejer hörru! Bilden på jordgubben ovanifrån var väldigt fin 🙂
GillaGillad av 1 person
Pingback: Tjusigaste bönan i bädden |