Vårdträd

Vårdträdet på Evatorp är en ek.

IMG_7636.JPG

Så här står det i Wikipedia:
Vårdträd (norska tuntre) är beteckning på ett stort träd, vanligen ett ädellövträd, som står på ett tun på en gård på landsbygden. En mystisk samhörighet har ansetts råda mellan trädet och den på gården boende släkten.
……..
Vanliga arter på vårdträd är lind, alm, ask och lönn. Men det förekommer också så kallade ”bärande träd”, oxel, rönn, kastanj, valnöt och ek. Även björk förekommer ……… ”

IMG_7639

Ek tillhör alltså de möjliga vårdträden. Det ska helst vara ett (ädel)lövträd som utses till gårdens/familjens vårdträd, så mitt val av en tall (innan den blåste omkull i någon av stormarna i vintras) var helt fel!! Men nu är felet korrigerat och en pampig ek ska skydda mig, Zalmiak och Evatorp från alla knytt, gastar och allt annat som kan vilja komma och störa oss.

Vidare i Wikipedia: ”I svensk folktro förknippades trädet med släktens lycka och välgång. Att skada trädet eller ens bryta löv av det ansågs medföra olycka och sjukdom. Det finns berättelser om att hustomten, eller gårdens skyddsandar eller vättar, bodde i eller under vårdträdet, och åt dessa offrade man för att avvända sjukdom och olycka från människor och boskap. Vissa uppteckningar berättar att man hällde öl eller mjölk över trädens rötter på torsdagar eller inför helgdagar.”

Undrar vilket ädellövträd man skulle ha som vårdträd för att bli skyddad från rådjur, hjortar, harar, kålfjärilar, kålmal, löss eller annat som vill åt mina blommor och grönsaker?

sign2.png

Detta inlägg publicerades i Hus & Hem och märktes , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Vårdträd

 1. Laila skriver:

  Jag kommer nog envist att betrakta den mäktiga tallen som står vid stigen upp mot huset som vårt vårdträd, vad Wikipedia än säger! Fast eken med fågelmatarna vid frukostplatsen kommer som god tvåa. Gillar ekar eftersom det går bra att odla kring deras rötter. Det är värre med björk och lönn.
  Hoppas Zalmiak artar sig bra, snart får du visa bild på honom igen!
  Kram

  Gillad av 1 person

 2. Vi har också en STOR ek här, kanske det är ett vårdträd 🙂 Och mitt ibland alla aspar, rönnar, björkar och sälg så finns en stor Alm..den enda här i närheten så det kanske är den som är den gamla gårdens vårdträd ? Spännande tycker jag att det är i alla fall och vi vet att det har varit bosättning här sedan 1600 talet bara den tanken är svindlande…
  Det är spännande med historia 😉 Synd att man inte vet mer !
  Trevlig helg !
  Kram

  Gillad av 1 person

 3. Pingback: Åt nordväst |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s