Åt nordväst

Står man i den i förra säsongen nyöppnade och ”rätta” ytterdörren till torpet och tittar åt nordväst, så har den vyn förvandlats rätt så mycket sen jag kom till Evatorp för drygt två år sen.

Tittar man åt nordost har vyn förändrats ännu mer, men det återkommer jag till i ett senare inlägg.

Nordväst
När jag övertog Evatorp i september 2015, stod det en tall, en björk och en ek inne på tomten i den nordvästra delen, där nu området ”Frukt&Bär” ligger.  Mot ytterkanten och längs gränsen av tomten stod ”en hel skog” av asp, hassel, rönn och ask.
såg det ut så här:

20150810_163248

Tallen (trädet närmast i bild) föll i en av stormarna 2015-2016.

Björken började luta oroväckande och fälldes dec 2017. När jag grävde för ”Frukt&Bär” sågade jag av en del kraftiga rötter från björken, så det har nog hjälpt till att få den att släppa taget och vara på väg att ramla.

20171205_113545textLägger in en vintrig bild från december 2016, där björken redan då lutar rätt mycket.

IMG_9503

Eken fälldes tyvärr av misstag vid den stora trädrensningen i december 2017. Det var inte alls meningen! Jag hade utsett eken till vårdträd (Se mitt inlägg om det här) och blev rätt bedrövad när jag såg vad som hänt. Det blev ”motorsågsmannen” också. Han erbjöd sig att gräva upp stubben och plantera en ny ek där. Jag avvaktar erbjudandet tills i sommar och känner av hur det är att inte ha en ek stående där. Eken skuggar och drar massor med vatten och näring från jorden, så det kanske var ett ”misstag” som var ”meningen”. Jordgubbslandet kanske får oanade krafter att leverera jordgubbar i sommar. Man kan ju alltid hoppas.

Nu i januari 2018 ser vyn ut så här nerifrån skogsvägen:

IMG_2092

Så här ser den nordvästliga vyn ut uppifrån trappan till torpet i januari 2018:

IMG_2127
Kvar är några fina ”julgranar” att titta på, men det är tyvärr bara den längst till vänster i bild som står på min tomt. De andra står på granntomterna

Området ”Frukt&Bär”
Det kommer att bli betydligt mer sol på odlingarna i den här delen av trädgården nu. Tillsammans med att det inte finns konkurrenter som ”snor” vattnet och näringen, ser jag fram mot en stor skörd i ”Frukt&Bär”-området av äpplen, päron, jordgubbar, smultron, nypon, hallon, björnbär, vinbär och krusbär kommande säsong.

I oktober/november 2015, när jag nyss köpt Evatorp, började jag anlägga området ”Frukt&Bär”. De första buskarna som flyttade dit var vinbärs- och krusbärsbuskar. Sen kom hösthallon, vresrosor, ett familjeäppelträd och ett päronfamiljeträd 2016 och björnbär 2017. Jordgubbar och smultron flyttade dit 2017 från pallkragarna.

Kolla skillnaden mellan vyerna i okt/nov 2015 och januari 2018!! Car-porten får tjäna som riktmärke. Det lutande trädet (till höger på höstbilden) är den lutande björken jag skrev om tidigare.

Det ser nästan lite naket ut!signatur2018

 

Detta inlägg publicerades i Frukt & Bär, Okategoriserade och märktes , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Åt nordväst

  1. Pingback: Åt nordost |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s