Odlingssäsongen 2017 har startat

Nu har jag satt frön till purjolök, broccoli och 3 sorters tomat på förodling i min ljuslådda.

img_9855

Jag tänker nog inte förodla så mycket mer grönsaker. Jo, majs förstås! Det ska jag göra i den havremölkspaketsamlingen ni ser början på, på nedersta bilden. Några av grönsaksfröerna för i år har jag samlat i en gammal kartong där det varit en ljusslinga med det passande namnet SIRIUS (som ett av mina barnbarn heter).

Grönkål och alla andra kålsorter hoppar jag över den här säsongen och fänkål hoppas jag att jag kan få tag på som plantor. Resten frösår jag direkt på friland.

Förberedelser hösten 2016
Redan under hösten 2016 började ju egentligen årets odlingssäsong i köksträdgården.
I månadsskiftet oktober/november 2016 satte jag

  • frön till

– Dill Dehner Bio (Tyskland)
– Rättika (´Östergrens rosa 2´ (Nelson), ´Violet de Gournay´(impecta), ´Runder Schwarzer´(Chrestensen, Tyskland))
– Palsternacka (´Student´ Runåbergs)
– Morot (´Early Nantes´ Runåbergs, ´Jeanette´ KIEPENKERL, Tyskland)

  • och sättlök

´Pflanzknoblauch´ (vit)
´Presto´ (gul)
´Red Cross´ (röd)
All sättlök är inköpt i Ingolstadt/Tyskland på min visit där under hösten 2016.

Jag har en plan
Jag har gjort en plan över alla 53 pallkragar som köksträdgården på Evatorp består av.

Så här ser den totala köksträdgården ut i år, med sina 10 rader av pallkragar:

img_9841

Den här planen är bra att hålla sig till när odlingssäsongen sparkar igång på allvar och man till och från får hjärnsläpp bland alla fröpåsar och plantor. Jag har plastat in den, så den går utmärkt att ha med sig ”ut i fält”. Förra årets plan växte ju succesivt fram med hur köksträdgården utökades allteftersom jag fick tag på pallkragar. Planen för 2016 ligger också till grund för i vilka pallkragar jag ska ha vilka grödor det här året.

4-årig växtföljd
Jag försöker, så gott det går hålla en 4-årig växtföljd i köksträdgården, men det är svårt så här i början. Förra året fick potatisen jättefin blast, men det blev inte så mycket potatis. Jorden jag fyllde pallkragarna med (köpejord) var alldeles för näringsrik för potatisen. Skörden av squash och pumpa blev skral, så där räckte inte näringen till på långa vägar.

Det viktigaste att hålla reda på är var jag lägger 1) den näringsgivande delen (kökskompost, ärter, bönor, gröngödningsgrödor), 2) den mest näringskrävande delen (squash, pumpa) och 3) att potatisen sätts i den minst näringsrika delen. 4) sen sprider jag ut sallater, mangold, spenat, majs, morötter och allt det andra i de pallkragar som blir över.

Året därpå sätter jag squash i 1), sallater etc. i 2), kökskomposten ställer jag i 3) och odlar potatis i 4). Enkelt va?! Nej, det är mycket att hålla reda på. Då är det bra att ha sin plan för förra säsongen att planera efter. Höstsådderna ska placeras så det passar den 4-åriga växtföljden, nästa års kökskompost ska placeras i rätt pallkrage och påföljande års potatispallkragar ska vara minst två på höjden.

Perenna grönsaker
En del av pallkragarna upptas av perenna grönsaker, så där ändras det inte år från år. De perenna grönsakerna är: sparris, kronärtskocka (?), jordärtskocka, rabarber, rankspenat, persilja, sandsenap och gräslök än så länge, men jag funderar på fler.

Nu väntar jag bara på att det ska börja gro i låddan.
Ha det gott!
sign2.png

 

Detta inlägg publicerades i Köksträdgården och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Odlingssäsongen 2017 har startat

  1. Så tjusig plan över grönsakslandet. Du skulle se hur mina ögon tindrar… Nej, det är inte lätt att få ihop allt med rätt näring och växtföljd. Potatis och kål tycker jag ställer till det vågar jag inte låta återkomma oftare än vart sjätte år, så på det området spricker min självförsörjningsplan.
    Helt underbart med alla dina lådor!
    Kram
    /Anette

    Gillad av 1 person

    • Eva Linnea skriver:

      Man kanske inte ska överdriva det här med växtföljd, men för vissa grödor är det ju viktigare än andra att man håller koll på och inte odlar med för täta mellanrum. Som sagt, kål hoppar jag över i år. Lavendeln och salvian ska få flytta till Örtagården och jordgubbarna ska få ett eget område, för att jag ska få plats med mer grönsaker i Köksträdgården. Planera så här på vårvinter/vår-kanten är skoj.
      /Eva Linnea

      Gilla

  2. Pingback: Rapport från odlingslådan |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s