Geometriska grytlappar – Monthly Makers i mars-17

Den här månaden är temat GEOMETRISKT i skaparutmaningen ”Monthly Makers”. Klicka här så kommer du till månadens värd Fredrika och hennes blogg ”Fredrika på vinden”, hennes bidrag  till utmaningen i mars och i kommentarsfältet hittar du länkar till andras bidrag.
monthlymakers_mars17

Räta vinklar, raka linjer, kvadrater, rektanglar, cirklar, trianglar, ränder, passare, linjal, kurvritare och vinkelhake, det är GEOMETRI för mig.

Mitt bidrag till månadens tema GEOMETRISKT blir grytlappar i bomullsgarn, virkade med temat i bakhuvudet. Mina favoriter är de runda, med den svängda linjen.

IMG_0057

Så här gör du dem:
Välj garn i 2 färger (helst bomulls-) i samma tjocklek och välj virknål efter garntjockleken. Garnmängden beror ju på hur stor du vill ha grytlappen. Jag har använt rest- & loppisgarner.
Lägg upp 4 luftmaskor (lm) med färg 1 och fäst ihop till en ring med en smygmaska (sm).
Varv 1: Virka 8 fasta maskor (fm) i ringen med färg 1.
Varv 2: Virka 2 fm i samma fm med färg 1, byt till en ny färg (färg 2) och virka 2 fm i nästa. Låt den första färgens tråd löpa med genom att virka de fm runt tråden. Byt till färg 1 och gör så sammanlagt 4 gånger. Då har du 16 fm på varvet, fördelat på 8 olika färgfält, varannan i färg 1 och varannan i färg 2.
Varv 3: Virka 2 fm i varje m på varv 2 och 2 fm i samma m i nästa m med färg 1. Byt till färg 2 och virka 1 fm och 2 fm i nästa m. För att få den svängda linjen ska ökningarna (2 fm i varje m) komma på den sista maskbågen som blir när man byter färg. Avsluta varvet med 2 fm i första fm på varvet innan.
Varv 4 och forts: Virka en fm i varje fm tills du kommer till den sista bågen när du bytte färg på varvet innan. I den bågen virkar du 2 fm. Fortsätt så varv på varv tills du är nästan nöjd med storleken.
På de sista 2 varven virkar du 15-20 lm mellan 2 fm så att det bildas en ögla att hänga grytlappen i. Öglan kan du virka var som helst på varvet, beroende på vilken färg du vill ha upphängningen i. Varvet därpå virkar du 20-30 fm i öglan och avslutar varvet.

Det blev lite påsk-stämning över färgerna i grytlapparna, eller hur? Så jag passar på att önska alla i månadsutmaningen en

GLAD PÅSK
sign2.png

Detta inlägg publicerades i Hus & Hem och märktes , . Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Geometriska grytlappar – Monthly Makers i mars-17

 1. Å de är jättefina 🙂 Jag gillar det som likom har den här girlangkanten, vet vi hade såna hemma när jag var liten men de användes inte utan låg i en låda. Jag tyckte alltid det girlangia påminde om en våffla p nåt sätt haha! De runda är också superfina 🙂

  Gillad av 1 person

 2. Alicia skriver:

  Men wow, vilken rörelse, vilket sug! Den där designen skulle vara snygg som väggdekoration monterad i typ en sybåge också – läckert! Vårigt färgval som känns så aktuellt just nu (särskilt efter nattens snöblandade regn här), och tack för att du delar med dig av beskrivningen!

  Psst temat är ”geometri”, inte ”grafiskt”, men de går ju in i varandra 🙂

  Gillad av 1 person

 3. Anki skriver:

  Väldigt fina och ja de passar bra till påsk! Tack för du delar med dig av mönstret också 🙂

  Gillad av 1 person

 4. Wilda skriver:

  Vilken rörelse i dina skapelser! Inspirerande och häftigt vilket hantverk 🙂

  Gillad av 1 person

 5. Pingback: Mynta-spiral av spillvirke |

 6. Pernilla Eklund skriver:

  Hej
  Beskrivningen av varv 3 är nog liiite fel… Får den inte att stämma alls

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s