Mynta-spiral av spillvirke

Det här är mitt bidrag till juni månads ”Monthly Makers” med temat Återbruk.

Tidigare månader har jag lämnat bidrag på samma tema faktiskt, men det finns mycket mer material att hämta ur ”gömmorna” och/eller på Loppis, och göra nå´t annat av det. Här kan du se vad jag gjorde i maj, april, mars och i februari.

Den här månaden har jag tagit till vara spillvirke från renoveringen av uthuset (2015) och gjort en Mynta-spiral. Så här blev det när det var klart:

IMG_0832

Så här gjorde jag:
Först sorterades spillbitarna i längdordning.

IMG_0720

Bitarna fästes sedan ihop med två metallband (nyinköp) som skruvades fast i var och en av bitarna med två skruvar (nyinköp). Det blir ganska vingligt annars! Totalt är längden av de utlagda spillbitarna 4,25 m. För att spara virket (som inte är tryckimpregnerat) fästes en bit överbliven markduk med häftklamrar på samma sida (insidan) som metallbanden.

Hela arrangemanget vältes sedan upp och makades ihop till en spiral, med den längsta brädan i mitten. Markduken drogs fram under de uppresta brädorna, för att spara spillvirkesbitarna från det hållet också.

IMG_0813

”Spiralen” fylldes till sist med jord. Det är som med pallkragar, det går åt en himla massa jord, mycket mer än man kan tro. Den längsta brädan sågades av. Det blev mer harmoniskt så. Här ska det frodas MYNTA av olika slag. Jag började med dem jag redan hade, men det finns plats, som ni ser, för fler. Någon kantblomma, som hänger över kanten, blir det nog också. Kanske Kantlobelia som jag har på förodling!? Vi får se.

IMG_0825

Platsen för ”spiralen” är där det stod en ”mjölkpall” tidigare. Den ska hälsa mina gäster välkomna till Evatorp, har jag tänkt mig. Idén har jag fått från Ernst, i ett av hans sommarprogram för några år sen. Då gjorde han ”fodral” till stora blomkrukor/murarhinkar, som han satte träd i, och målade svarta. Typ så här:

(Bilderna ovan är lånade från internet )

Min spiral ska också bli svart, när jag målat uthuset klart.

Jag passar på att önska er alla en härlig MIDSOMMARAFTON!sign2.png

Månadadens värd för ”Monthly Makers” är Bea Hallberg med bloggen beahallberg.se.

MG_5107red800-mm-logga

 

 

Detta inlägg publicerades i Köksträdgården och märktes , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Mynta-spiral av spillvirke

 1. lunasblogg skriver:

  Så piffigt det blev. Gillar sådana här spiralformer med växter i.
  Kram Luna

  Gillad av 1 person

 2. Sanna skriver:

  Wow! Läckert! ❤

  Gilla

 3. Frida L skriver:

  WOW!!! Fick sjuk inspiration att göra något liknande att ha som kryddland!!! Fast måste nog vara ännu större isf om allt ska få plats 🙂 men spillvirke har jag gott om.

  Gilla

  • Eva Linnea skriver:

   Fördelen med den här ”konstruktionen” är att man kan göra den hur lång och hög som helst. Den enda nackdelen är att det blir tungt att välta upp den, och snurra till den, om man gör den väldigt lång och/eller väldigt hög, men med hjälp så går det finfint.
   /Eva Linnea

   Gilla

 4. Pingback: Nu är myntaspiralen svart |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s