LOPPIS – Februari-temat i ”Monthly Makers”

Det här var ett bra tema för mig som älskar att gå på LOPPIS!

Jag har samlat på mig ett stort  antal runda, vita, virkade/stickade, små dukar, i varierande storlek. Alla är köpta på LOPPIS. Tanken att sy ihop dem till en större duk, har jag haft länge. Idén fick jag från en tidning någon gång för länge sen. Vilken kommer jag inte ihåg. Inspirerad av månadens tema i ”Monthly Makers”; LOPPIS, bestämde jag mig för att äntligen skrida till verket och gör en stor duk av alla de små.

Idé
img_9857

Så här gjorde jag
Jag lade ut alla rundlarna och försökte passa ihop dem så gott det gick. Jag eftersträvade att de skulle ligga kant-i-kant och inte överlappa varandra.

img_9861

Jag plockade fram nål, tråd, fingerborg och sax

img_9872

och började fästa ihop de mindre rundlarna där de ”stötte ihop”. Den större duken hade jag tänkt skulle bli rund den också.

img_9905

Ganska snart upptäckte jag att den trave med smådukar som jag hade samlat på mig, inte på långa vägar räckte till den duk, i storlek och utseende, som jag hade tänkt mig. Så det vara bara att ge sig ut på en ny LOPPIS-runda och utöka antalet. Inte mig emot. Det är kul att gå på LOPPIS.

Jag tömde hela förrådet av små, runda, vita, mest virkade, några stickade, dukar i olika storlek på kyrkornas LOPPIS Secondhand i Mariestad.

Man kan ju inte låta bli att fundera på hur många timmar det har tagit att virka/sticka alla dessa små, runda, fina, vita dukar. De är virkade med en tunn, tunn tråd och en mini-virknål, så det har nog tagit åtskilliga timmar. Det känns bra att ta tillvara dessa hantverksalster och låta dem komma till heders igen. Var hamnar alla de här små dukarna annars? De skulle väl ligga mellan fin-tallrikarna förr i världen, men så är det ju ingen människa som har i dag. Möjligtvis används de som dukar under vaser, ljusstakar, fotografier eller annat pynt. Åtskilliga hamnar ju tydligen på LOPPIS. Många slängs nog, när man ska ta reda på dödsbon och hittar en metertrave med dukar som den bortgångne släktingen har gjort. Synd!

Färdigt
Så här blev det till slut och nu ligger den på bordet som står alldeles innanför dörren, när man kommer hem till mig i Gullspång, men jag tror att duken passar bättre på Evatorp, så det blir nog där den hamnar.

Björkriset, som står i vasen på bordet, gav mig ju lite påsk-känslor (kolla här) så jag testade samma påskdekorationer tillsammans med duken. Det blev gulligt det med.
img_9986

Nöjd?
Nej, det blev inte som jag trodde det skulle bli. Duken blev alldeles för ”gles” liksom. Skulle jag göra om den, så skulle jag INTE lägga rundlarna kant-i-kant utan omlott så att det inte blev så stora hål mellan smådukarna. På några ställen har jag sytt på dukar för att lappa igen hålen. Då ser det mycket bättre ut. Som ni ser finns det fler ”hål” att täppa igen, så det är bara att ge sig ut och leta fler dukar på LOPPIS. Det ska bli skoj!

 Det här blir mitt bidrag till ”Monthly Makers” i februari 2017.
(Klicka på bilden så kan du läsa mer om vad ”Monthly Makers” är.)

montmakefeb17

sign2.png

Detta inlägg publicerades i Ateljén och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till LOPPIS – Februari-temat i ”Monthly Makers”

 1. Laila skriver:

  Här har du en dinosaurie som faktiskt har gamla fina virkade dukar mellan fintallrikarna!
  Annars får jag hålla till godo med de spetsar som rimfrostig snö virkar i trädens grenar…
  Kram

  Gillad av 1 person

  • Eva Linnea skriver:

   Godmorgon Laila! Nu börjar influensa-dimmorna lätta och jag kan kliva upp ur sängen. Vilken pärs! Jag vaccinerar mig ju inte så 1 gång/år får jag ”stå ut” med sängläge ung en vecka.
   Jag kommer till Sthlm nästa gång när det är trädgårdsmässan i Älvsjö. Då måste vi ses. Kram

   Gilla

 2. Å, vilken nostalgitripp! Jag var en sån som virkade i sytrådstunt kvällarna igenom första halvan av 1980-talet. Varenda liten pinal stod på en egen liten duk och jag känner igen flera av mönstren hos dig. Inför en flytt blev jag av med nästan hela lagret i tvättstugan, stor sorg då, de var som bebisar, men hoppas nån fick glädje av dem. Om jag får komma med ett förslag, så hade jag letat efter en duk virkad av små, små stjärnor, kanske 4-5 cm i diam, klippt isär stjärnorna och fyllt i hålen.
  Trevlig helg
  /Anette

  Gillad av 1 person

  • Eva Linnea skriver:

   Godmorgon Anette! Tack för tipsen. Jag funderar på att köpa många små runda, men stjärnor skulle nog bli ännu finare. Får se vad loppisen i Mariestad har att erbjuda.
   Var det någon som stal dina dukar i tvättstugan? Vad sorgligt i så fall!!
   /EL

   Gilla

 3. Mary Sane skriver:

  Alltså jag älskar verkligen konceptet med att sy ihop virkade dukar! Det blir liksom extra tydligt hur skira och intrikata de olika dukarna är.

  Gillad av 1 person

 4. Pingback: Mynta-spiral av spillvirke |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s