Pinterest är kul men ”farligt”

Pinterest är kul men ack så ”farligt”. Man får en väldans massa idéer och griller i huvudet när man kollar in alla fina bilder, härliga trädgårdar, tokiga idéer, gör-det-själv-grejer, inredningstips, ombyggnadsidéer, trädgårdsdekorationer och allt, allt, allt annat. Man kan bli stressad för mindre!

Mitt senaste projekt, som jag helt och håller skyller på Pinterest  😉 , är en ”nergrävd” grillplats/lägereld. Bilderna från Pinterest.

Visserligen har jag funderat till och från på hur jag skulle kunna få till en bra plats att ställa klot/Weber-grillen på, men som också skulle ha plats för ett eldfat och/eller en eldkorg, både för matlagning/grillning och ”till lyst”. Sittplatser runt om, som en lägereld, vore skoj och det får ju inte vara alltför långt till matbordet. Men att göra en nergrävd grill/lägerelds-plats, det hade jag aldrig tänkt på.

Elda direkt på marken, som de tidigare ägarna gjort, känns inte så bra så något arrangemang i botten av eldningsplatsen skulle det till.

Där de tidigare ägarna hade eldat var det helt ”sterilt” och ingenting växte där. Där måste det vara fullständigt dött under jordytan, tänkte jag. Ingenting som kan göra att elden sprider sig under jorden.

Där mätte jag ut en cirkel med radien 75 cm och började gräva ur cirkeln. Ganska snart kom jag ner till ren sand. Lycka, ännu säkrare mot eldspridning! Det var ju inte så dumt, då var bottenproblemet löst. Hur skulle jag göra med sidorna i rundeln?

Man tager vad man haver
Jag har den där triangeln i bakhuvudet hela tiden och vad fanns hemma att använda till det? Jo, alla gamla taktegelpannor, som jag hitta lite var stans på tomten, skulle kunna komma till användning. Jag ”klädde” kanterna med uppåtstående tegelpannor, och för säkerhet skull lade jag tegelpannekross i botten, ovanpå sanden.

IMG_0618

Tegelpannorna, som står upprätta, kommer med stor sannolikhet frysa sönder i vinter. Funkar den här eldningsplatsen som jag tänkt mig, får jag bygga med något mer väderbeständigt nästa år.

Test
Klart man måste testa att elda direkt på sanden och krosset.

Det funkade alldeles ypperligt. Här kommer jag att elda allt sly, alla grenar, alla rötter och allt annat som inte flisas eller som tas om hand på annat sätt. Jag har en jättehög att ta hand om!!

20170604_094052.jpg

Efter en hel dags eldande luktar jag rökt böckling, men jag är grymt nöjd med mitt verk.

Bekvämare stolar att sitta på när man väntar på maten måste nog till.
20170604_094018
Sågbocken är inköpt på JULA, Weber-grillen är trasig, eldkorgen är alldeles ”utbränd”, rostig men vacker ändå, och askhinken är tömd. Av någon anledning har inte eldredskapshängaren hamnat på tippen eller second hand. Tur det, för nu kom den till användning.

Så nu har jag min grillplats/mitt eldningsställe, för säker eldning, på plats.

Fortsättningen
Ett eldfat och en ställning av något slag, som kan hålla eldfatet över elden, ska införskaffas. Det blir nog ett MUURIKKA – stekhäll 78 cm i diameter, med ben.

Stekh_ll_MuurikkaSen får det bli en ny Weber-grill också. ”Ventilationsluckorna” undertill har rostat fast på den gamla och verkar svårt att laga. Så går det när man har grillen stående ute över vintern/några vintrar.

sign2.png

 

Detta inlägg publicerades i Hus & Hem och märktes , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Pinterest är kul men ”farligt”

  1. Pingback: Eld & vatten – viktiga element i trädgården |

  2. Pingback: Stekfatet MUURIKKA har kommit! |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s