Höstsådd

Förra årets höstsådd är jag ”så där” nöjd med. Av rättikan och dillen blev det ingenting, av morötterna, den röda och gula löken (sättlök) och palsternackan blev det hygglig skörd. Det var bara av vitlöken som det blev en skörd som jag är nöjd med.
Det är tveksamt att  höstså det mesta förutom palsternacka och vitlök och kanske morötter, enligt min (ringa) erfarenhet. Så får det bli i år!

Alldeles i slutet av augusti sådde jag Pak Choi, vintersallat och spenat. Det börjar gro så smått. Spenat och Pak Choi har kommit längst. Nu ligger det odlingslock på för säkerhets skull, om kylan skulle slå till. Jag har ju ingen odlingstunnel och inget växthus, så jag får experimentera på friland.

Det är skoj att testa och experimentera!

Efter att jag skördat klart i pallkragarna sår jag gröngödningsgrödor av olika slag; honungsfaecelia (?, överblivna frön från odlingskursen 2011), gula ärter (från ICA) och frön från Tyskland som jag har kommit fram till är ”Oljerättika”. Groddarna smakar faktiskt rättika/rädisa.

Dessa frön får växa till sig så mycket de hinner och sen vissna ner. Nästa år hackar jag ner resterna i jorden, som gödning.

ICA´s ekologiska gula ärter har såtts i två omgångar, som gröngödning. Ärtskotten är goda att äta, men stjälkarna är något ”träiga”. Nu är det fler ärtskott på G.

Direktsådd i (halv) pallkrage för stratifiering under vintern
Ett av årets experiment är att försöka få Kvanne ´Angelica archangelica´ (Runåbergs) i köksträdgården nästa år. Dessa frön ska köldbehandlas under vintern, så de är sådda redan nu, allt enligt Runåbergs.

Jag hoppas mina blir så där röda och granna, iaf på stjälkarna, men troligtvis blir mina vita.  (Bilderna från http://www.zauberstaude.de och http://www.jardin-secrets.com)

sign2

Detta inlägg publicerades i Köksträdgården och märktes , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s