Resan till Nepal – de första dagarna

De första dagarna efter ankomsten till Nepal tillbringades i Kathmandu (Nepals huvudstad). Det var skönt att bli hämtad på flygplatsen i Kathmandu av min vän P och vår guide Ram efter ca 2,5 timmar i tre köer för att få ut visum till Nepal. Det var en pärs! Men till slut var det fixat och jag kunde börja leta reda på mitt bagage, som för länge sedan hade tagits av bagage-bandet.

20180330_102743

Första kvällen blev en hemmakväll hos familjen Madhav i Panga (en del av Kathmandu), där vi bodde innan och efter vår vandring.

På morgonen, innan frukost, blev det vandring i Panga med omnejd. Det var en bra uppmjukning inför det som komma skulle.

Nepalesisk frukost/mat består av te eller kaffe, ris, linser, ägg och grönsaker. Det äter de varje dag, två gånger om dagen. För min del blev det toast med ost eller marmelad, kaffe och omelett de flesta dagarna.

20180330_205400

Examinering av förskolebarn
Första dagen var vi med om examineringen av förskolebarn på en av skolorna där nepaleducation.se har några av sina fadder-flickor. Den heter Creative Academy och är en Montessori-skola. Det var de största förskolebarnen, som nästa termin ska börja i ”riktiga” skolan, som fick sina hattar, diplom och välönskningar. Året är 2074 i Nepal. Var och en fick gå fram till rektorn och få sin hatt och sitt diplom. Det var en allvarlig och fin stund för 6-åringarna.

Men innan de fick sina hattar, diplom och välönskningar visade de upp sina talanger inom sång, dans och teater. De gick med stort allvar in för sina uppgifter och de var så duktiga. Förutom vi var det föräldrar, syskon, rektorn, lärare och andra elever i publiken. Det var en upplevelse ända in i hjärtrötterna!!

I en paus serverades en liten måltid på tallrikar av bananblad. Vilket miljötänk!!

Turer på sta´n i ett buddistiskt land
Vi hann med några turer på sta´n också, innan vi gav oss iväg på vandring. Det var härligt rörigt, med moderniteter som SIM-kort, fruktbud på cykel, försäljare och gigantiska trasselsuddar med telefon- och el-ledningar överallt.

Att man är i buddistiskt land råder det inget tvivel om. Buddha finns överallt i alla möjliga färger och former, även inne på matställena.

På gatan framför varje hus finns det heliga stenar där man offrar blommor, ris och målar med färg. Man för akta sig så man inte kliver på någon av dem!!

Små offerplatser hittar man lite var stans i Nepal och överallt ligger det blommor, små fruktbitar och ris framför och Buddha, och andra gudar, är målade med gult och rött.

Man bränner massor med ljus och rökelse till gudarnas ära också. Jag köpte några buntar med rökelsestickor och ett litet ljus i keramikhållare med mig hem. Det fanns ljus i metallhållare också, men de fick man inte ta med sig från offerplatsen. Synd, för jag hade gärna haft ett så´nt här hemma.

Efter en tidig morgon-promenad, alla intryck under dagen och alla möten med fantastiska människor somnar man helt ovaggad på kvällen ….. tidigt.
Första kvällen var det fullmåne.

20180331_191558

signatur2018

 

 

Detta inlägg publicerades i Hus & Hem och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s