Resan till Nepal – Från klostret i Namo Buddha till Balthali och slutmålet Bhaktapur

Fredagsmorgonen i Namo Buddha inleddes med en vandring uppför en massa trappor (!)till en sk STUPA, en helig plats som rymmer en relik (ett hårstrå, en benbit eller dyl) från Buddha.

20180406_085356

En större stupa fanns även åt andra hållet och det innebar en massa trappor (!) nerför.

Det tänds många ljus och bränns mycket rökelse runt de här kupolerna och på andra ställen också. Här köpte jag några av de buntar med rökelse jag hade med mig hem.

20180406_083848

Man lägger en bunt med rökelsestickor i en skål och täcker med mossa. Då brinner det sakta och länge. En idé att komma i håg!

Plötsligt ramlade vi in i en bönestund ute i det fria och ytterligare ett tempel/offerplats. Bönestunden leddes av en munk från klstret.

Efter frukosten och rundturen i omgivningarna till klostret vandrade vi vidare genom en hel dal full med flaggor. Flaggorna är blå, gula, röda, gröna och vita och symboliserar fem element; himmel, jord, eld, universum och ngt mer (som jag inte kommer ihåg).

Varje år tas flaggorna ned på den här platsen och ersätts med nya. Vilket jobb! Vi undrade hur de får upp flaggspelen i trädtopparna. De här flaggorna syns lite var stans i Nepal och ska bringa lycka och välgång och ”offras” tex för avlidna personer. Då hängs flaggorna/vimplarna upp tillsamman med ett foto och/eller någon personlig tillhörighet som ett klädesplagg el dyl.

20180406_120421

Slutmålet för dagen var Balthali Village Resort, men innan vi kom fram passerade vi hängbroar, andra fantastiska vyer, bundna getter och en del blommor.

Ni lägger märke till trapporna va?!

20180407_070132

Balthali Village Resort var också ett fint ställe att övernatta på. Över huvud taget var alla vår övernattningsställen över förväntan. Vi hade blivit förvarnade om att, för säkerhets skull, ta med oss sovsäck, men den behövde aldrig plockas fram.

Soluppgången på det här stället är tydligen vida berömd och många vallfärdar hit för att få sen den. Tyvärr var det ganska mulet just vår morgon, men det blev en fin soluppgångsbild ändå. Den hänförande utsikten ger iaf plåster på såren.

20180407_063835

Innan vi vandrade i väg fick vi en lektion om buddismen och Buddha av vår guide Ram. Det var mycket intressant och det väckte min nyfikenhet att lära mer om denna filosofi, som man hellre säger än religion. Jaha!!

20180407_082854

På vår sista vandringsdag (lördag) fick vi uppleva ösregn och flödande diken längs vägarna. Det blev klafsigt om fötterna, blött under (den lånade) regncapen och kändes allmänt trist, så det blev bil den sista biten innan ”målgång” i Bhaktapuhr och övernattning en sista natt.

Vi gjorde det!!
Foto: Ram Gautam/Nepal

wediditfotoram

Alla upplevelser sista dagen i Bhaktapur, innan återfärd till Kathmandu, blir ett eget inlägg.
signatur2018
nepalsflagga_wikipedia

Detta inlägg publicerades i Hus & Hem och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s