Resan till Nepal – Tempelstaden Bhaktapur

”Grand Finale” på vår vandring i Nepal blev tempelstaden Bhaktapur. En ganska ”turistig” stad med massor av butiker, folk, motorcyklar, ett livligt kvällsliv, hotell & restauranger.

20180407_161135

Några av Bhaktapurs tempel blev förstörda i jordbävningen 2015, men håller sakta, sakta på att byggas upp igen. Man tar tillvara ALLT och knackar loss gammal betong för att sätta tillbaka stenarna som de var från början.

Så här såg templet ut innan jordbävningen. Nu låg det mesta krossat nedanför.

20180408_082827

Här är bilder på ett annat av de många templen som blev förstörda.

De flesta i Nepal är buddister och deras gudar hedras varje dag med offergåvor; ris, blommor, frukt, rött & gult färgpigment, tända ljus och rökelse.

Kvinnan längst ner till höger bär på en bricka med offergåvor. Det såg vi många som gjorde i ordning och bar omkring på mellan de olika gudabilderna/statyerna.

20180408_082423 (2)

Mitt emot den gyllene portalen till ett palats (med de två vakterna på bilden ovan), stod en staty, även den gyllene, på den kung som byggt palatset bakom portalen/ingången.

Det var stor kommers i de trånga gränderna med försäljning av ”allt”. Jag köpte bl.a. min fina handväska och den lilla rökelsehållaren, i form av en elefant, här. Kvinnan på bilden nedan sitter och syr små påsar (av resttyger misstänker jag) med dragsnoddar och jag köpte just den påsen som hon sitter och syr på bilden.

Här i Bhaktapur tog vi farväl av våra bärare, som på ett så fantastiskt sätt varit med oss på vår vandring, burit vår packning, ätit och druckit tillsammans med oss och varit allmänt trevliga och hjälpsamma. All heder (och mycket dricks) till dessa grabbar!!

Vår guide Ram tog vårt bagage tillbaka till Panga/Kathmandu morgonen därpå och vi fortsatte vår rundtur i tempelstaden ytterligare några timmar.

20180407_140149 (2)

En av flickorna som Nepaleducation sponsrar bor i Bhaktapur tillsammans med sin mamma och vi fick den fantastiska möjligheten att träffa dem och även besöka deras hem. Oj, tacksamheten över hur vi har det i Sverige bara vällde över när vi fick se hur de hade det!! Mamman arbetar hemma med att knyta mattor.

20180408_095555

Mer om alla andra härliga människor vi mötte i Nepal kommer i nästa inlägg.

signatur2018

 

Detta inlägg publicerades i Hus & Hem och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s