Ny odlingsbädd inför odlingsåret 2019

Ja, nu börjar redan förberedelserna för nästa års odlingssäsong.
En ny odlingsbädd i den nordvästra delen (Frukt & Bär-delen) av trädgården är på gång här på Evatorp.

Den nya odlingsbädden bottnades med tidningar, wellpapp och annat i pappersformat (t.ex. några gamla sönderrivna lexikon 🙂 ). Smågrenar och rester från köksträdgården lades ovanpå det. Kanterna hålls med gamla kompostgaller.

20180416_113243

Alla löv från förra hösten togs tillvara från bäddarna de täckt under vintern och lades också på i våras. Nu när jag har låtit fälla så många lövträd på tomten, får jag vara rädd om de löv som ändå finns.

Under säsongen skulle gammalt ensilage, färskt trädgårdsavfall, ogräsrens och gräsklipp fyllt på odlingsbädden, men under den här varma och torra sommar har det inte blivit mycket av den varan. Mycket av materialet i bädden kommer i stället från de grenar på träden som fälldes under mellandagarna förra året. Det är en del av det ”småttiga” som det varken lönar sig att elda eller som duger till flis, som hamnade här.

Även all grässvål från den utökade bärbuskraden lades här. Då höll kompostgallret på den ena sidan på att braka, så stöd i form av ett rep och ett antal gardinsnoddar fästes i överkanten. Bärbuskraden syns alldeles bakom den nya odlingsbädden, ungefär mitt på bilden.

20180819_092519

Till sist ska ett lager jord läggas ovanpå alltihop och ett gammalt hammock-tak ska läggas på för att skydda från luftburna ogräs och göra det mörkt för alla frön och rötter som ligger här och bara väntar på att få börja växa igen. Innan dess hoppas jag att massor med regn ska väta ner bädden, för den är kruttorr. Annars får jag vattna rejält själv. För att bryta ner alla små grenar kommer det att gå åt massor med kväve. Det får bädden från mitt guld- och nässelvatten. 

Nu får den vila till våren 2019 och då förberedas för odling av majs. Odlingsbädden är ju inte speciellt näringsrik, så massor med kompostjord och annat ”matnyttigt” (gräsklipp, gammalt ensilage, guld- och nässel-vatten) måste till.

signatur2018

Detta inlägg publicerades i Köksträdgården och märktes , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Ny odlingsbädd inför odlingsåret 2019

  1. Fiffigt med kompostgallret. Jag lägger granris över sånt jag vill hålla på plats. Det blåser ju runt även när man täcker färdig bäddar. Tror nog det kommer att regna tillräckligt under höst och vinter för att blöta igenom. Det blir en kalasbädd!
    Kram

    Gilla

  2. Pingback: Odlingsbädden ”Sälen” |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s