Linberedning (del 1)

Västra Götalands Region (VGR) har haft ett projekt under våren som heter ”1 kvm lin”. Det hoppade jag givetvis på, för det lät ju spännande. Det var ett ambitiöst upplägg med nyhetsbrev, fb-sida (@1kvmlin) och instagram-haschtag (#1kvmlin). Projektet fortsätter tills vi har gjort tråd/garn av våra odlingar på 1 kvm (1 kvadratmeter).

7 maj sådde jag de frön jag fått från projektet i en pallkrage på Evatorp. 

20 maj hade de första groddarna tittat upp.
20200520_090215
20 juni såg det ut så här i pallkragen med linfrön.
20200620_160829

14 augusti ryckte jag upp min skörd av lin.

Det blev 6 fina kvastar som ska få stå/hänga på tork på Villa Linnea i 2 veckor.

Den 2 augusti gjorde jag ett besök på Vallby-Sörgården i Tidan för att se och lära vad som väntade när linet så småningom skulle bli till lingarn/tråd.

Många nya ord att lära sig!

Visste ni att det är ett av de yttre skikten man tar tillvara på när det gäller linet. Det hade jag igen aning om!! Det är den inre delarna som ska tas bort innan man kan spinna tråd/garn av linet.
20200802_134758

Jag tog med mig hem den lilla ”svans” av lintrådar som blev av mitt första försök att behandla lin till tråd, som ett minne.

20200802_133013 (2)_LIKanske kommer jag att spinna garn någon dag av min lilla ”svans”, men vet ju aldrig.

Fortsättning följer när det så småningom blir dags att fortsätta de andra momenten i linberedningen. Närmast väntar rötning, sen torkning igen och sen ……. Det är fantastiskt att få så bra guidning genom nyhetsbreven som kommer med e-posten.

Glad som en lärka är jag som även det här året har fått lära mig något nytt!
sign13748452648351088748.png

Detta inlägg publicerades i Förädling, Hus & Hem och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Linberedning (del 1)

  1. Kul initiativ! Jag odlade lin som prydnad förr. Det är ju så vackert att torka som eternell och vackert när det blommar. I skåpet ligger handdukar som farmor vävt av farfars linodlling. Det känns ju alldeles speciellt. Har en bild där farfars far Johan spinner på äldre dar.
    Lycka till med fortsättningen!
    /Anette

    Gillad av 1 person

  2. Pingback: Linberedning (del 2) |

  3. Pingback: Linberedning (Del 1) #1kvmlin2022 |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s