Linberedning (del 2)

Se tidigare inlägg om projektet ”1kvmlin”, min odling av lin i en pallkrage på Evatorp och om linberedningen del 1 här .

Efter torkning
När linet stått på tork några veckor skulle fröställningarna repas av med något glest. Jag hade inget annat lämpligt redskap än min kam, så det fick bli det. Det funkade jättebra. Annars var ett bra tips på fb-sidan att använda en bärplockare.

Man känner igen de små linfröerna från påsarna med linfrö man köper på affären, men de här ska inte läggas på yoghurten, nej, nej, de ska sås nästa säsong. Det ska bli intressant att testa att så egna frön nästa år.
Det blev till slut 119 g fröställning (ca 6 dl) och 30 g frö. Det var ett väldigt pilligt jobb att ta reda på så många frökapslar och frön som möjligt.

Rötning och torkning igen
Nästa steg var att röta linet. Det gjorde jag genom att lägga kärvarna med lin direkt på trädgårdskomposten. Vattning (morgon, middag, kväll) direkt på kärvarna skötte regnet om alldeles på egen hand.

Sen torkades linet ännu en gång.

20200909_185336

Nu är linet snart klart för de återstående stegen; bråkning, skäktning och häckling, innan man hade en fin, liten härva med lingarn i sin hand. De stegen ska göras så småningom tillsammans med andra i någon träff anordnad av VGR någon stans. Var det blir är inte klart än.

sign

 

Detta inlägg publicerades i Förädling, Hus & Hem och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Linberedning (del 2)

  1. Pingback: Linberedning (del 3) |

  2. Pingback: 1 kvm lin 2021 |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s