I frysen ligger nu …..

Purjolök
I år lyckades jag äntligen med purjolök. Det blev några stiliga purjolökar i den mycket välgödslade jorden. Eftersom hjortarna även verkar gilla purjolök drog jag upp dem i stället för att låta dem stå kvar i jorden. Det är ju egentligen det bästa. Nu ligger det rå, skivad purjolök i lagom portioner för en köttfärssås eller något annat lökigt, som en paj, i frysen. Några omgångar bas till potatis/purjolökssoppa finns det också där.

Basilika
Basilikaskörden blev bra även i år. De funkar jättebra med lock på en extra pallkrage för att få värme och skydd. Mer vatten hade inte skadat, det är lätt att glömma att lyfta på locket när det regnar, men jag är nöjd med utbytet ändå. Några basilikastånd satte jag i krukor och placerade i köket på Villa Linnea. En ”pinne” överlevde i den belysta odlingslådan.

Mangold
I år har jag även tagit hand om skaften till mangolden. Den största delen av skörden åts nämligen upp av hungriga fyrbenta (o)djur från skogen. Jag har även sått mangoldfrön i Tuttifruttirabatten, men de kom i jorden för sent så det blev bara några enstaka mangoldblad som hann utvecklas.

Spenat
Spenat blir det ganska ont om i vinter. Miss av mig!

Rödbetor
Skörden av rödbetor blev skral i år. De späda stjälkarna på nya plantor är godis för rådjur, harar och hjortar, så de flesta blev uppätna innan jag hann att skydda dem. De nysådda hann inte bli klara. De få rödbetorna som blev har jag kokat och fryst in. Det blir årets experiment att se om det går att lägga in dem efter frysning. Som tur är har jag inlagda rödbetor kvar sen förra året då skörden blev ganska stor.

Rädisor
Redan förra året experimenterade jag med att frysa in råa rädisor och använda dem i tex köttfärssås. Det blev lyckat, så nu ligger det några nya omgångar skivad och fryst rädisa i frysen. I år ska jag ha dem i en paj. Smaken kanske framträder mer då, tänker jag.

Majs
Kokta majskolvar ligger styckfrysta i frysen. Jag är inte överförtjust i majs, så det räcker med en majskolv åt gången.

Sockerärter
De flesta sockerärtsskidorna åker i munnen och i salladerna direkt, men några små påsar för konsumtion under vintern finns det.

Tomater
De tomater som inte blev uppätna direkt av mig eller av hjortarna ligger i frysen för att göras tomatsoppa av. Jag fryser in tomaterna hela och tinar dem direkt i kastrullen, mixar tillsammans med stekt lök, vitlök och kryddor. Det är sopp-basen som jag sen toppar med räkor, kyckling eller nå´t annat.

Brytbönor
Det blev en hygglig skörd i år eftersom jag skyddade pallkragarna med nät redan från start. Där är haren den misstänkte tjuven!

Broccoli
Favoritgrönsaken som mest går till pajer.

Brysselkål
Pyttelite brysselkål ligger och väntar på ett ”högtidligt” tillfälle att konsumeras.

Björnbär
Björnbären har levererat massor med bär i år. Björnbärssnåret täcker nu nästan hela ”väggen” på car-porten på Evatorp. Förutom bären i frysen finns det några burkar björnbärssylt i nya skafferiet/matkällaren. Går inte björnbären åt till yoghurten, blir det syltning av dem.

Svarta vinbär
Det blev ingen överväldigande skörd i år, men det som blev ska bli gelé.

Vita vinbär
Förra årets marmelad av de vita vinbären blev en succé, så det blir en ny omgång i år. Tills jag tar mig tid med det får bären ligga i frysen och vänta.

Hallon
De flesta hallonen åts upp direkt, men ibland hejdade jag mig och sparade några liter. De kommer nog att tinas och läggas direkt i yoghurten, om jag känner på mig rätt.

Jordgubbar
Skörden blev skral i år, så det mesta åkte in i munnen direkt eller lades på yoghurten, men några små omgångar ligger och väntar i frysen på att få inmundigas vid något högtidligt tillfälle i vinter. Jordgubbslandet på Evatorp är uppgrävt och nya plantor står på lut i en pallkrage på Villa Linnea. Alla plantor kommer från revor av gamla jordgubbsplantor. Några av plantorna kommer nog att få stanna kvar på Villa Linnea, men de flesta ska bli ett förnyat jordgubbsland på Evatorp 2021.

Äppelkompott
Förutom direktkonsumtion och några äppelpajer, ligger det en hel drös med småportioner av äppelkompott (bara sönderkokta äppelbitar, utan socker) i frysen.

Rabarberkompott
Samma som för äppelkompotten, förutom att rabarbern är sönderkokt med socker.

Rabarbersaft
Kokt av min dotter av rabarber från mig.

Äppelmust
Det blev en del äppelmust av mina egna äpplen och äpplen plockade på herr och fru Bondes gård. Äpplena blev tyvärr av olika skäl liggandes alldeles för länge på vänt innan mustning, så de var ganska torra och en del så illa åtgångna att de fick slängas. Men det blev ett hyggligt förråd av flaskor med äppelmust i frysen.

Jag känner mig rik!

Detta inlägg publicerades i Frukt & Bär, Köksträdgården och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s