Mer & fler presenningar/markdukar

Hen som bott innan mig på Evatorp måste ha haft ”pippi” på presenningar/markdukar, eller möjligtvis jobbat i presenningsbranschen. Som jag tidigare skrivit om här så hittade jag presenningar under jorden i det som nu är perennrabatten. Nu har jag hittat fler!!
När jag skulle börja gräva i den tilltänkta örtagården kändes det konstigt stumt på nå´t sätt. Det berodde på att det ca 2-3-cm under gräsnivån låg en svart, plastig markduk (typ presenning) ca 1 m ut från altanens kant.
IMG_3779.JPG
Under fanns det massor med rötter (av Vidjehortensia, Hyrangea arborescens ‘Annabelle’ visade det sig för jag hittade en lapp som överlevt och på den stod det vad som vuxit där) och många av smårötterna hade vuxit igenom markduken och liksom byggt fast markduken i jorden. Det var ett himla slit att få bort både rötter och markduk!
IMG_3782.JPG
Vidjehortensia ville hen inte ha i sin trädgård, det var tydligt!

Jorden under markduken verkade jättefin, när jag fått bort de flesta stora och små rötter,  så jag placerade ut de örter & kryddor som jag redan hade och som ska vara där och grävde ner dem. Upphittade tegelstenar får funka som tillfällig inramning av örtagården. Mer jord ska på innan snön kommer och lägger sitt isolerade skydd över växtligheten.
Om det nu blir nå´n snö!?
IMG_3795.JPG
Resten av ”Örtagården” ska göras i ordning (markduk bort!!) och fyllas på med fler kryddor, örter & ätbara blommor (ringblomma, solros, krasse & tagetes) nästa säsong. Huvudsaken var att göra plats för och få ner de perenna krydd- & örtplantor i jorden, som jag hade med mig från Gården. Jag tror de klarar sig bättre över vintern nergrävda än i krukor.

sign2

Nästa projekt?? Färgen på presenningarna varierar i alla fall!
De här ligger som tur är på en plats som jag inte har planerat att göra i ordning för något som ska växa, inte i år. Puhhhhh!IMG_3793.JPG

Detta inlägg publicerades i Örtagården, Köksträdgården och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Mer & fler presenningar/markdukar

  1. Så imponerad av allt hårt arbete du lägger ner. Lite obehagligt med alla presenningar, men du får nog ordning på allt. Är det möjligen våtbäddar hen byggt för att hålla fukten kvar i sandjorden…
    Allt gott
    Anette

    Gilla

  2. Pingback: Örtagården har blivit större |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s