Örtagården har blivit större

Nu har Örtagården utökats med några kvadratmeter.

När jag kom till Evatorp hösten 2015 var Örtagården ett av de första projekten som påbörjades. Läs här. Då var det gamla (gistna) pallkragar som fick markera Örtagårdens gränser. När jag skulle börja gräva bort grässvålen fick jag nästan en chock. Ca 5 cm under låg en svart, kraftig markduk!!!! Tydligen för att kväva ett buskage av Vidjehortensia. Se hur det såg ut här. Förra våren kantade jag Örtagården med återvunna tegeltakpannor. Så här såg det ut i Örtagården i juli 2016. Tyvärr fryser taktegelpannor sönder i minusgrader. så fast det inte varit mycket till vinter 16/17 så såg det ganska risigt ut runt Örtagården. Det blev att gräva upp alla sönderfrysta taktegelpannor och börja om från början. Då passade jag på att utöka den 6 m långa Örtagården med ca 1/2 meter på bredden (alltså totalt 3 kvm).

IMG_0289
Så här blev slutresultatet:

Taktegelpannorna som ligger ner på marken klarar sig bättre över vintern än de som står upp, men inte helt. Vi får se hur det ser ut våren 2018!

Lavendel & Salvia har flyttat hit från Köksträdgården och lavendelbeståndet har utökats med tre vita lavendel (i aluminiumbaljan). Det börjar komma upp små blad lite här och där. Libstickan har nog kommit längst, men persilja, citronmeliss, kungsmynta, mejram (?), åbrodd,  groblad, anisisop, timjan, dragon, malört och massor med självsådda violer har redan visat sig.

Kantväxt
Vanlig gräslök ska få kanta Örtagården. Jag låter gräslöken gå i blom, bara för att blommorna är så snygga. Mer örter och kryddor får plats. Jag sår bara frön av mejram och grekisk oregano, resten köper jag som plantor. Vad vet jag inte riktigt än. Vi får se vad jag ramlar på. PLANTAGEN har ju ett rikt sortiment av KRAV-godkända örter, så jag tar mig nog en titt där först.

Sommarblommor i Örtagården
I de stora terrakottakrukorna ska det sättas sommarblommor i den gul/orange-färgskalan. Den Eldiga Rabatten finns inte mer. Den har breddats och ska bli nytt jordgubbs- och smultronland. Jordgubbs- och smultronplantorna ska flytta ut från pallkragarna och ge plats åt mer grönsaker i år. Det återkommer jag om.

Ha en fortsatt fin helg!
sign2.png

 

Detta inlägg publicerades i Örtagården och märktes . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Örtagården har blivit större

 1. Sanda Cottage skriver:

  Jösses vad du gör om och leker 😀

  Du bygger mer köksträdgård och jag har tagit bort min men byggt en ny på garageinfarten!
  Endast lite lådor så det blir inte mycket.
  det kommer att bli bra med takpannorna ovan jord tror jag. Mina har inte frusit sönder på flera år. Men som sagt, de är inte nergrävda.

  Ha det gott!

  Kram

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s