Örtagården

Bästa läget för en Örtagård är i stekande sol i söder,
så därför ligger Örtagården på Evatorp i stekande sol i söder.

En örtagård behöver massor med sol & värme men inte så mycket näring i jorden, helst ska det vara bara grus och/eller sand. Däremot kan man kalka rätt rejält (för att höja pH) för att få örterna & kryddorna att trivas bra. Jag kalkar med snäckskalskross (från Frejs i Hova) som ger en långtidsverkande kalkning. Egentligen är det för att blanda i hönsutfordring, men är perfekt även för att kalka sin örtagård med. Äggskal går ju också bra, om man skulle ha ett stort lager av det någon stans. Fråga mig inte om doser, för det har jag ingen aning om. Jag strösslar en gång per säsong på jordytan så det ser ut som ”prickig-korv” ungefär.

IMG_7617.JPG

Än så länge är det inte så trångt i Örtagården, så jag har lånat lite utrymme till några kryddväxter som egentligen kan/ska stå i grönsakslandet. Gräslök (planta) och krus- & slätbladig persilja (frön) sattes där i höstas, mest för att jag inte hade någon annan stans att göra av dem. Pallkragarna var ju inte på plats. När jag ändå var i farten satte jag vintersallad också. Eventuellt flyttar jag på gräslöken och persiljan senare till en pallkrage med perenna grönsaker.

Mynta
Myntorna (Åkes- och chokladmynta) står för säkerhets skull för sig själva, en i en kruka och en i en tunna.

IMG_7782.JPG

Med från Gården kom en av myntorna, anisisop, citronmeliss, libsticka, timjan, körvel, kungsmynta, groblad, trädgårdssyra, åbrodd, självsådda violer och rölleka. De verkar trivas, växer och sätter blommor. Nysatt för i år är en fådd vindruvsranka (planta), grekisk oregano (från frö), fransk dragon (planta), malört (planta), mer timjan (planta från Tyskland), citronverbena (planta) och kryddtagetes (frön).

Tomat
Tomater är ju också sol- & värmekrävande, förutom vattenkrävande, så de passar också bra att ha här. I år, när jag inte har tillgång till något växthus, köpte jag fyra tomatplantor som pallar med att växa på friland. Det ser ganska lyckat ut. Inga tomater att skörda än, men många på G och en hel del blommor också. Sorterna är: ´Pendulina/Gul´, ´Yantarnyi´, ´Oregon Spring´ och ´First of all´.

Resten av terrakottakrukorna och zink-hinkarna innehåller de upphittade rosorna, rosor från Villa Linnea, några frösådder och ett olivträd. Detta olivträd har jag varit på väg att kasta två gånger, men båda gångerna har det av någon anledning inte blivit av och båda gångerna har det visat sig att trädet varit på väg att få nya blad. Det stackars lilla trädet stod uppe på vinden i Stockholm, bland de andra växterna som frös (ihjäl), men klarade sig. Nu kommer det nya blad igen. I vinter ska jag ta mycket bättre hand om denna lilla kämpe som så gärna vill vara med och leka ett tag till.

Vindruvsplantan
Vindruvsplantan verkar ha etablerat sig bra och får nya blad hela tiden. Hoppas den klarar vintern.

Örtagården ligger precis nedanför altanen alldeles utanför ingången till torpet. Där sitter jag för det mesta, när jag sitter ……… , så jag har bra koll på vad som händer i Örtagården dag för dag.

sign2

 

 

Detta inlägg publicerades i Örtagården, Köksträdgården och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Örtagården

  1. Vad härligt med en egen örtagård 🙂 Jag är inte så mycket för att odla ätbart och klarar mig bra med mina fyra pallkragar 😀 I år verkar varken ruccolan eller spenaten bli något 😦 Något äter på deras blad just och inte på plocksalladen bredvid..hm…ingenting vill heller växa sig stort detta år medan förra året var en fröjd för ögat ! 🙂 Nu var jag iofs.väldigt sen med att så allt i år och trots vattnande kanske det har varit för torrt ? Det blir hur som helst inte bra i alla fall . Jag håller mig till mina perenner jag, som man för det allra mesta kan lita på 😉
    Kram
    Elisabeth

    Gilla

  2. Pingback: Örtagården har blivit större |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s