Torkad örtmix vs. örtsalt

På många trädgårds-/odlings-bloggar läser jag bra tips om att göra örtsalt av allehanda grönsaker och örter. Jag använder väldigt lite salt i min matlagning, eller över huvud taget, så jag gör hellre en mix av mina torkade örter, utan salt.

IMG_5246.JPG

Jag torkar örterna först i min torkapparat, mixar sen blandningen med stavmixer eller i mixern och sållar till sist örtblandningen genom en vanlig sil. Det som blir kvar i silen mixar jag igen … o.s.v. I år (eller förra året rättare sagt) blev det timjan, mejram, grekisk oregano, persilja och körvel i min örtblandning. Den är som ni förstår ganska mild och den doftar ljuvligt!

torken1

Bild från Evermats hemsida

För min del tycker jag det blir det lättare att dosera örterna i matlagningen om jag har saltet och örterna separata. Ibland vill jag riktigt mycket örtsmak (i tex en omelett), men inte så mycket salt. Vitlök pressar eller skär jag färsk direkt ner i maten jag lagar, likaså vanlig lök, som jag oftast steker i olja innan.

Ha en bra dag!sign2

Detta inlägg publicerades i Förädling och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Torkad örtmix vs. örtsalt

 1. Agneta Enzell skriver:

  Tack för tipset, det lät gott, hoppas allt är bra med dig och att du har vägarna förbi någon gång, kram

  Gillad av 1 person

  • Eva Linnea skriver:

   Hej Viola! Det börjar bli bra med mig efter min kraschade framtid i somras. Hösten har varit tuff, men jag har repat mig rätt bra. Nu ser jag framåt ……
   Jag har skrivit in vårmarknaden i almanackan, men det blir nog en titt vid något annat tillfälle. Veckan därpå flyttar jag till Evatorp om vädret tillåter och jag har fått tillbaka strömmen. Då kanske jag tar vägen dit över Vikbolandet.
   Kram från Eva Linnea

   Gilla

 2. Laila skriver:

  Jag gör mitt örtsalt med ganska lite salt (till 2 dl örtmassa 4 msk salt, ibland mindre ändå) men vill inte avstå helt eftersom jag fått för mig att saltet drar åt sig koncentrerad örtarom. Kan ha fel. Väldigt gott blir det i alla fall och behåller smaken minst ett år.
  Kram

  Gillad av 1 person

 3. Bra Tips! Jag torkade ramslök i ugn i våras och smular i det mesta! Jättegott!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s