Jag har en plan (Fortsättning 1)

Nu är min plan för köksträdgården på Evatorp mer detaljerad.

IMG_5758.JPG
När den här planen är helt genomförd har jag 54 pallkrageplatser. Varje ruta är en pallkrage (80x120cm). Det betyder att om jag ska ha 2 pallkragar på höjden (Vilket jag minst ska ha) är det 108 pallkragar och om jag ska ha 3 på höjden blir det 162 stycken pallkragar. Hoppsan!
Nu har jag ju redan ett antal pallkragar, men inte på långa vägar så många som jag behöver. Innan jag har samlat på mig alla dessa pallkragar kommer jag att ha upphöjda bäddar utan ”kant”, men på sikt ska alla bäddar ha en pallkragekant.
Kompostdelen (längst ner i bild) består av en kompost för köksavfall och en trädgårdskompost som bara är omgärdad av kompostgaller. Komposten ingår i växtföljden och kommer att flyttas varje år.

4-årig växtföljd
Jag vill ha en 4-årig växtföljd till de allra flesta grödorna i köksträdgården, undantaget är kål som får en 8-årig växtföljd. När jag har räknat bort de perenna grönsakerna (rabarber, rankspenat, sparris, jordärtskocka och jordgubbar) och kryddväxterna (lavendel & salvia) återstår  41 pallkrageplatser.
Det blir ungefär 10 pallkragar i varje del av växtföljden, enligt nedan (siffrorna inom parentes är antal pallkragar).
– Mycket näringskrävande:
Squash (2), pumpa (1), hela kåltältet (3), tomat (1), gurka (1), majs (2)
– Medelmåttigt näringskrävande:
rotfrukter (6), sallader & mangold (1), spenat (1), målla (1), rädisor (1), lök (3)
– Mindre näringskrävande:
potatis (3 tidig + 3 sen), sallad, spenat, rädisor och annat (när den tidiga potatisen är upptagen) (3)
– Näringsgivande:
kompost (6), bönor (1), ärtor (1), ev. gröngödningsväxter (2).

Nästa år kommer de mycket näringskrävande växterna att planteras och sås där det i år är kompost, bönor, ärtor och ev. gröngödningsväxter, alltså där det är mest välgödslat och näringsrikt.
De medelmåttigt näringskrävande växterna planteras och sås där det i år har varit squash, pumpa, kål, tomat, gurka och majs.
Potatisen sätts där det i år har växt medelmåttigt näringskrävande växterna och till sist sätts komposter och näringsgivande växter där potatisen ska växa i år.
För att få en 8-årig växtföljd för kålen försöker jag i möjligaste mån ha varje del av växtföljden på två ställen i köksträdgården och undviker då att det blir kål med för täta intervaller i varje pallkrage.

Hängde ni med på det här med 4-årig växtföljd?

Det är en något förenklad växtföljd som jag tillämpar, det finns mycket mer sofistikerade om man vill vara ännu säkrare på att inte grödor från samma familj kommer på samma ställe med för täta intervaller. Men den här ”duger” för mina behov.

Vad jag ska så
Under fliken Köksträdgården, längst upp på bloggen, hittar ni ”Sådder 2016”. Där kommer jag allteftersom att lägga upp mina sådder och planteringar. Jag återkommer alltså, när jag ÄNTLIGEN får börja förkultivera efter 21 mars.

sign2

Detta inlägg publicerades i Frukt & Bär, Köksträdgården och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Jag har en plan (Fortsättning 1)

 1. Annilunds köksträdgård skriver:

  Jag hängde med på växtföljder! Toppen! Har dock inte hört att det är 8 års växtföljd på kål. Kan du utveckla det?

  Gilla

 2. Lena Ohlsson skriver:

  Oj, många pallkragar blir det! VAR köper du dina? Måste väl ha nåt bra ställe !(dvs med bra priser?)
  Tar tacksamt emot tips…För visst är det behändigt med pallkrageodling!
  Hälsningar Lena

  Gillad av 1 person

 3. Pingback: Köksträdgården i pallkragar |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s