Örtagården

Örtagården har flyttat från Evatorp till Villa Linnea.

Örtagården är den första delen av odlingarna på Evatorp som flyttat till Villa Linnea, men inte den sista. Jag planerar att flytta alla delar till Villa Linnea så småningom. Det är ingen brådska, men på längre sikt är det ohållbart att ha två trädgårdar att sköta om. Man blir ju inte yngre och raskare med åren och jag hade faktiskt lovat mig själv att jag aldrig mer skulle ha två hus och/eller två trädgårdar att sköta om. Nu har jag lovat mig själv det igen!

Örtagården på Villa Linnea ligger i sydväst, i samma hörna som (Dvärg)Persikoträdet (Prunus persica´Fruit me Peach me red´), planterat september 2019.

Där huserar nu Timjan, Vinterkyndel, Lavendel, Salvia, Libsticka, persilja, ruccola/sandsenap, Malört, Kungsmynta, Grekisk Oregano och Fransk Dragon.
I övergången mellan Örtagården och ”Vita/Västra Rabatten” har jag planterat Lammöron, mest för färgens skull.

När Silverpäronet (som än så länge står på Evatorp) har fällt sina löv och gått i vila i höst, ska det flyttas hit till hörnan av Örtagården. Ett Silverpäron hör ju liksom till en Örtagård, eller hur? Matchar Olivträden och Fikonet.

I hinkar står Mynta, Oliv, Fikon och Åbrodd. Oliv och Fikon står i hinkar för att jag ska kunna flytta in dem och förvara dem frostfritt över vintern, Myntan står i en hink för att den inte ska sprida sig, som ju annars är fallet. Hinken med Åbrodd står på vänt tills jag har hittat på ett bra ställe att göra en häck av plantorna på.

De örter (persilja och ruccola/sandsenap) som kräver mer näring odlar jag i egna träbyttor så att jag kan gödsla utan att övriga Örtagården blir gödslad.

Två sorters Klematis ska få klättra på planket; en vit och två lila. De kommer från Evatorp och kommer nog inte se så mycket ut för världen i år, men redan nästa år hoppas jag de växer och så småningom täcker mer eller mindre hela planket.

När Silverpäronet är på plats senare i höst är det mer eller mindre färdigt i Örtagården.

Ha det gott!

Detta inlägg publicerades i Örtagården, Nya Villa Linnea och märktes , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s